Ako správne uhasiť horiaci olej v kuchyni ?
Nikdy nehas horiaci olej vodou!
Príčina, s ktorej vyplýva aj najväčšie riziko v kuchyni, sa skrýva priamo pod pokrievkou. Jedlo, ktorého neodmysliteľnou súčasťou sú rastlinné a živočíšne tuky a oleje. Na rozdiel od iných horľavých látok ako je benzín, sú jedlé tuky a oleje pri teplote vzplanutia od 300 - 3800°C ešte kvapalné. Tento extrémne vysoký teplotný potenciál sa omnoho ťažšie schladí a nebezpečenstvo opätovného vzplanutia je u nich omnoho vyššie.
V praxi to znamená, že ak vylejeme vodu na panvicu s horiacim olejom, voda sa okamžite odparí a premení sa skoro v ničivú explodujúcu masu.
Pozri sa čo spraví voda s horiacim olejom: https://youtu.be/_xt2gG_T_I0
Na zahasenie použite mokrú utierku, protipožiarnu deku alebo hasiaci prístroj CO2 (snehový)
Postup ako správne zahasiť horiaci olej:
- Ako prvý krok vypnite sporák!!!
- Navlhčenou utierkou prikryte horiacu panvicu, tým oddelíte horiacu látku od prísunu kyslíka a oheň sa zadusí.
- Ak máte protipožiarnu deku, prikryte ňou horiacu panvicu, rovnaký efekt ako navlhčená utierka
- Ďalšou možnosťou je hasiaci prístroj CO2, známy aj ako snehový hasiaci prístroj. Využíva ako hasivo oxid uhličitý - má dusivý a chladiaci efekt